Trávicí soustava - vypracoval Mgr. František Hudek

Ohodnoťte lekci
 
 

Trávicí soustava zabezpečuje:
- příjem potravy
- trávení potravy
- vstřebávání látek do vnitřního prostředí organismu (krví, mízou)
- odstranění nestravitelných zbytků v podobě stolice
Trávicí soustava
Trávicí soustava
Trávení: 

mechanické
– rozmělnění potravy kousáním, žvýkáním, stahy svalů trávicí trubice (žaludku a střev)
chemické – trávicí šťávy, jejichž enzymy štěpí bílkoviny, tuky a cukry (sliny, žaludeční šťáva, šťáva slinivky a střev, žluč)

Trávicí soustavu tvoří:
 - dutina ústní
 - 3 páry slinných žláz v ústech
 - hltan
 - jícen
 - žaludek
 - tenké střevo
 - slinivka břišní
 - játra
 - žlučový měchýř
 - tlusté střevo
 - konečník
 
Ústní dutina

Jazyk - mechanické promíchání, chuťové pohárky

Zuby - rozmělnění potravy
     mléčný chrup: 20 zubů - od 6 měsíců do 2 až 3 let
     stálý chrup 32 zubů - od 7 až 7 let do 14 let
     (2 řezáky, 1 špičák, 2 zuby třenové, 3 stoličky – v ¼)

Onemocnění
 - zubní kaz (mikrobiální plak – při štěpení cukrů vzniklé kyseliny naleptávají sklovinu)

 - paradontóza – onemocnění tkání obklopující zuby

Slinné žlázy
 - trávicí enzym ptyalin – štěpí škrob na jednodušší cukry
 - 1,5 litrů slin za den

Žaludek

- svalový vak o kapacitě 1 – 2 litry
- promíchávání potravy (vznik tzv. kašovité tráveniny)
- žaludeční šťávy (pepsin – enzym, který štěpí bílkoviny, HCl)
- mucin – hlen, který chrání sliznici žaludku
- dospělý člověk vyměšuje 2 -3 litry žaludeční šťávy za den

Poznámka:
Vylučování šťáv i slin je vyvoláno chemicky (dráždění tráveninou), nervově (pocit hladu, chuti, představou)

Tenké střevo

- konečná fáze trávení – vstřebávání živin
- délka 4 až 5 metrů
- prstovité výběžky na vnitřním povrchu střeva – klky (krevní a mízní vlásečnice), ze střevních klků se většina vstřebávaných látek dostává vrátnicovou žilou do jater (zásoba)
- peristaltické pohyby tenkého střeva – posun potravy
- trávenina v tenkém střevu 4 – 5 hodin

Tlusté střevo

- dlouhé 1,5 metru
- začíná tzv. slepým střevem s červovitým výběžkem (Apendix)
- nestrávené zbytky – až 12 hodin
- vstřebávání vitamínů a minerálů, vody – zahuštění
- kvašení, hnití za přítomnosti bakterií – stolice

Žlázy – společné vyústění do dvanáctníku

Játra
 
- štěpení látek (alkoholu), zneškodňování škodlivých látek, regulace
   tělesné teploty, tvorba žluči – štěpení tuků (tzv. emulgace tuků – rozptýlení na drobné kapičky)
 - zásoba žluči v žlučovém měchýři
 - játra jsou pro život nezbytným orgánem
 - největší lidská žláza (1,5 kg)

Slinivka břišní (pankreas) 
 - vylučuje enzymy, které dokončují štěpení bílkovin, cukrů i tuků
 - produkuje hormon inzulín, glukagon

Onemocnění:

• parazitární onemocnění – roupi, škrkavky, tasemnice
• vředy – natrávení sliznice žaludku (nesprávná životospráva, duševní choroby, působení baktérií)
• salmonelóza – infekční bakteriální choroba (zvracení, průjmy, horečky)
• virová hepatitida – infekční zánět jater – poškození jaterních buněk (žloutenka)
• žlučníková kolika – ucpání žlučovodů (žlučové kameny)
• zánět červovitého výběžku slepého střeva – zánět apendixu (bolest v podbřišku na pravé straně břicha)
• poruchy příjmu potravy:
- bulimie (přejídání, následné uměle vyvolané zvracení, poruchy
  metabolismu, dehydratace organismu – odvodnění)
- mentální anorexie (záměrné odmítání potravy, pokles tělesné hmotnosti)
• porucha rovnováhy v příjmu:
- podvýživa (malé množství jídla, špatná kvalita jídla – nevyvážená strava)
- otylost (obezita) – přejídání

BMI – výpočet správné tělesné hmotnosti:

Kategorie
Rozsah BMI – kg/m2

těžká podvýživa
BMI ≤ 16,5

podváha

16,5 – 18,5

ideální váha

18,5 – 25

nadváha

25 – 30

mírná obezita

30 – 35

střední obezita

35 – 40

morbidní obezita

BMI > 40

Ke stažení

Investice do rozvoje vzdělávání
Aktivita je spolufinancována Evropským sociálním fondem
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním
fondem a státním rozpočtem České republiky