Složky potravy a vitamíny - vypracoval Mgr. František Hudek

Ohodnoťte lekci
 
 

Potrava musí být pestrá a vyvážená.

Měla by obsahovat:

· základní živiny – cukry (60%), tuky (25%) a bílkoviny (15%)

· vodu, minerální látky, vitaminy.


Metabolismus:
souhrn chemických látkových přeměn, při kterých se v buňkách přeměňují látky v jiné

a) katabolismus - štěpení složitých látek v jednoduché, uvolňování energie

b) anabolismus - tvorba složitých látek zjednodušších, energie se spotřebovává


Bazální metabolismus: minimální množství energie potřebné k životu.


CUKRY


- hlavní zdroj energie


škrob: složitý cukr, v těle je štěpen, obsažen v mouce, bramborách, rýži
 
laktóza: tzv. mléčný cukr – v mléčných výrobcích, mléce
 
sacharóza: řepný cukr, sladidlo

fruktóza: ovocný cukr – v ovoci, medu, melounech

glukóza: jednoduchý cukr, vzniká štěpením složitých cukrů (např. škrobu), obsažen v krevní plazmě

glykogen: přebytečná glukóza je uložena ve formě zásobní látky glykogenu v játrech, v případě poklesu hladiny cukru v krvi se změní zpět na glukózu (umělá výživa = glukóza v „kapačkách“)

celulóza: rostlinný původ, součást nestravitelných vláknin (zelenina, obiloviny, ovoce, luštěniny – správná činnost střev)

TUKY


- nejvydatnější zdroj energie,

- zásoby v tukových tkáních, tělesná izolace

- důležité pro příjem vitamínů v tucích – A, D, E, K,

živočišné tuky: obsaženy v másle, sádle

rostlinné tuky: tj. rostlinné oleje (slunečnicový, olivový)


BÍLKOVINY


- základní stavební součást buněk (aminokyseliny z živočišných bílkovin)

- význam pro obnovu tkání, růst organismu, tvorbu enzymů

živočišné bílkoviny: v mase, vejcích, mléčných výrobcích

rostlinné bílkoviny: v luštěninách – sója, čočka, hrách, fazole


VODA


- podílí se na termoregulaci těla

- průběh chemických procesů, důležité rozpouštědlo

- transport látek v těle

- ztráta asi 25% vody v těle vede ke smrti


VITAMINY


- nezbytné pro zdravý vývoj organismu

- musíme je přijímat v potravě (tělo si je nedokáže vyrobit)

- účastní se chemických reakcí v těle

- zvýšená spotřeba vitamínů: nemoc, růst

Hypervitaminóza = otrava vitamíny, předávkování (A, D, E, K – rozpustné v tucích), uložení v játrech (toxicita jater)


Vitamin

Význam pro tělo

Projev nedostatku

Zdroj vitaminu

A

správná funkce sítnice a sliznic

šeroslepost, snížená odolnost organismu, suchá kůže

mrkev, rajčata, špenát, mléko, žloutek

D

vývoj kostí, růst

měknutí kostí, jejich deformace – křivice

rybí tuk, vejce, máslo,
v kůži – UV zářením

E

funkce pohlavních orgánů

porucha tvorby pohlavních hormonů

mléko, vejce, obilné klíčky, zelenina

K

srážlivost krve

porucha srážlivosti

kapusta, špenát

B1

metabolismus
(součást enzymů)

únava, úbytek svalové tkáně

kvasnice, luštěniny

B2

metabolismus
(součást enzymů)

bolavé ústní koutky

kvasnice, obilí, vejce

B6

metabolismus aminokyselin

poruchy krvetvorby, záněty kůže

kvasnice, obilí, luštěniny, maso, mléko

B12

metabolismus, krvetvorba

poruchy krvetvorby, záněty sliznic

maso, vnitřnosti

C

odolnost proti nachlazení, proti krvácení sliznic

únava, snížení obranyschopnosti, krvácení dásní, nemoc – kurděje

zelenina a ovoce (paprika, citrusy, rybíz, brambory)



Kurděje:

- onemocnění námořníků v dávných dobách – strava chudá na vitamin C

- vypadávání zubů, podlitiny, krvácení dásní

- nemoc většinou končila smrtí

MINERÁLY

Minerální látka

Význam pro tělo

Zdroje

Vápník

součást kostí a zubů, srážlivost krve, syntéza hormonů

mléko, vaječný žloutek, zelená listová zelenina

Fosfor

stavba kostí a zubů, kontrakce svalů, nervová činnost

mléčné výrobky, maso, ryby, drůbež, ořechy

Železo

nezbytná složka hemoglobinu, podporuje růst, odolnost

maso, játra, luštěniny, žloutek, obiloviny

Jód

funkce štítné žlázy (hormon tyroxin – řídí metabolismus)

Jodizovaná sůl, mořské potraviny, tresčí játra

Měď

se železem nutná pro tvorbu hemoglobinu

vejce, celozrnná mouka, fazole, špenát, ryby, játra

Sodík

zabezpečuje normální činnost svalů a nervů

kuchyňská sůl = chlorid sodný (NaCl)

Draslík

růst, svalové kontrakce

součást mnoha potravin

Chlór

rovnováha iontů vtělních tekutinách, tvorba kyseliny chlorovodíkové (HCl) v žaludku

součást mnoha potravin, kuchyňská sůl

Hořčík

správná činnost svalů a nervů, tvorba kostí

součást mnoha potravin

Síra

součástí mnoha hormonů, podílí se na řízení tělesných funkcí

hovězí maso, játra, ryby, drůbež, vejce, sýry, fazole

Zinek

růst, tvorba inzulínu

součást mnoha potravin, dýňová semínka

Mangan

růst, reprodukce, tvorba mléka

stopové prvky vzelených rostlinách

Kobalt

pro tvorbu červených krvinek

stopové prvky vzelených rostlinách

Ke stažení

Investice do rozvoje vzdělávání
Aktivita je spolufinancována Evropským sociálním fondem
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním
fondem a státním rozpočtem České republiky